Matèries Primeres en Cosmètica Natural

Publicat per en juliol 8, 2014 en Cosmètica natural, Matèries primes | 0 comentaris

ARGILA


Què és l’Argila

Les argiles són roques sedimentàries procedents de l’erosió lenta dels granits, el seu component principal és un silicat de alúmina hidratat.
La composició total de les argiles varia bastant de un jaciment a un altre, el qual les donarà diferents virtuts, encara que totes mantindran les bàsiques.
A part del Silicat d’alúmina, els altres components i les quantitats d’aquests en l’argila, marcaran la seva qualitat, podent comprendre diversos colors, que van des el marró al vermellós, passant per la gamma dels grocs, els ocres i els verds.
També trobem el Caolí, que és un derivat de l’argila, que es caracteritza pel seu color blanc pur.
La argila està activa en unes certes condicions. Quan es produeix un augment brusca de la temperatura, l’argila pot perdre gran part del seu poder terapèutic. Per tant, haurem d’evitar un escalfament brusc a l’hora de preparar-la, evitant no sobrepassar la temperatura d’ebullició de l’aigua.
L’argila seca no té tan poder terapèutic; les verdaderes propietats les trobem quan l’argila ha estat humitejada (preparada).
Hi ha constància de l’ús de l’argila des de fa mil·lennis, en totes les èpoques i continents, per curar tot tipus de malalties, ferides, afeccions de la pell, problemes inflamatoris.
Els homes probablement van imitar als animals, que busquen en el fang argilós, el remei als seus mals.
Si bé, es va deixar d’utilitzar de manera habitual en el segle XIX, amb la incorporació a la vida quotidiana dels progressos de la química, ja des de l’Edat Mitjana, es va perdent a Occident el prestigi terapèutic de l’argila, menyspreada per l’església.
L’Abat Kneipp restableix la seva fama junt amb altres pioners de l’ús de l’argila en el segle XIX com Louis Kühne i Adolf Just, o Juluis Stumpf a principis del XX.
Propietats:
· Ajuda a regular el pH intestinal.
· És bona com cicatritzant, via externa, pel seu contingut en alumini.
· Per les seves propietats vasoconstrictores, és ideal per les cames cansades.
· Degut al seu efecte d’arrossegament, ens pot ajudar a combatre el
restrenyiment.
· És molt aconsellable per fer gàrgares. Antisèptica, enforteix les genives i té un
efecte netejador i blanquejant.
· Té una alt poder desintoxicant i antibacterià.
· Indicada en tractaments d’úlceres gastrointestinals.
· L’Argila blanca és una alida perfecte per eliminar impureses de la pell i ajudar a
ajudar a la seva regeneració cel·lular.
· L’argila Blanca és recomanable per pells seques, ens aporta lluminositat i deixa
una pell llisa i suau. També ens ajuda a aclarir taques de la pell.
Argila Blanca

Es pot utilitzar tan per via interna com via externa.
Externament s’utilitza en inflamacions locals com mals de queixal, gingivitis, irritacions cutànies.
És un talc ideal per nens i adults i es pot utilitzar per curar i cicatritzar el cordó umbilical del nounat.
En mascaretes facials per tot tipus de pell i en pastes dentífriques.

Argila Verda

Té un gran poder desintoxicant a nivell d’impureses i estancament de fluids. Segons aquestes propietats, la utilitzarem en acne, forúnculs, atrofia del sistema limfàtic, retenció de líquids renals i sinovials, intoxicació hepàtica.
També té bons resultats en regulació i equilibri dels lípids.
Anàlisis d’una argila verda
Silici 49,10%
Alúmina 14,68%
Ferro 0,60%
Titani 0,70%
Calci 9,63%
Sodi 0,29%
Potassi 4,80%
Magnesi 3,60%

 

HIDROLATS


És l’aigua resultant al finalitzar el procés de destil·lació, després de la separació de l’oli essencial. Això vol dir que durant el procés d’obtenció dels olis essencials a l’alambí (alambique), queda un líquid que conté la part orgànica de la planta i un petit percentatge d’oli essencial hidrosolubilitzat.

Tenen un pH similar al de la nostre pell, i això fa que sigui molt interessants per aplicar-los com a elixir bucal, tònic, loció capil·lar, en compreses, per friccions, per preparar mascaretes, etc. Són excel·lents antisèptics, emol·lients i regeneradors de la pell.
Són productes molt sensibles a la llum, a la calor i a les contaminacions microbianes. Els Hidrolats purs, sense ningun conservant, es poden conservar al voltant d’un any.

 

MACERATS


Els extractes lipídics o macerats, són extractes vegetals d’una planta aromàtica on el solvent és un Oli Vegetal.
D’aquesta manera, els principis actius liposolubles pasan a l’oli vegetal obtenint un oli vegetal amb les propietats de la planta macerada.
Alguns macerats més utilitzats:
Pastanaga: Pel seu elevat contingut en Pro-vitamina A (Beta-Carotè) activa el bronzejat, retarda l’aparició d’arrugues, nodreix i revitalitza la pell i actua contra l’acne.
Hipèric: Antiinflamatori i descongestionant. Regenerador cel.lular en ferides i ulceracions. Per cremades solars. Evitar l’exposició al sol després de la seva aplicació.
Àrnica: Aquesta planta ha provat ser efectiva en casos de cops, contusions i dislocacions, dolors reumàtics i inflamacions de la pell. L’àrnica provoca un augment en el flux sanguini a la zona que s’aplica. El seu ús immediatament després d’un cop o contusió ajuda a evitar l’aparició de morats.
Calèndula: Calmant i suavitzant de la pell. Molt útil en pells sensibles. Evita la descamació de la pell. Per eritema del bolquer. Reforça la protecció natural de la pell.
Centella Asiàtica i Alga Fucus: en tractaments anticel.lulítics.

 

MANTEGA DE CACAU


S’ extrau de les llavors de la planta de cacau.

És sòlida a temperatura ambient, i es fon a la temperatura corporal.
És molt emol·lient i lubricant, s’utilitza molt en protectors labials i pintallavis. Cremes i bàlsams per aplicar a zones del cos que estan més resseques.

 

MANTEGA DE KARITÉ


És una grassa extreta de la nou que produeix l’arbre Karité. Creix a la Sabana d’Àfrica Central i Occidental.
Regenerador cel·lular natural, prevé l’envelliment de la pell i el cabell. Gran poder hidratant i nutritiu, amb grans propietats suavitzants i reestructurant per arrugues i estries. Protegeix de les agressions externes, com el sol, el vent, el fred. Calma les pells irritades.

 

OLIS ESSENCIALS


 

També coneguts com essències, són barreja de vàries substàncies volàtils oloroses que donen l’aroma característic als vegetals.
Els antics alquimistes deien que les essències són l’ànima de la planta, la part més energètica. D’aquí venen les grans virtuts cosmètiques i terapèutiques dels olis essencials.
Constitueix del 0,1% al 1% de la planta seca, y es coneixen més de 600 essències.
Es poden localitzar a l’arrel, a la tija, al fruit o a l’escorça. La seva funció és doble: atraure als insectes per la pol·linització i repel·lir als paràsits.
Per l’obtenció dels olis, el mètode més utilitzat és la destil·lació per arrossegament de vapor. Les plantes es posen en un alambí i el vapor d’aigua calenta passa sobre elles; el vapor ascendent transporta els olis essencials fins un condensador i després un separador.
Algunes de les propietats cosmètiques i terapèutiques dels olis essencials:
Retarden l’envelliment.
Regeneren las cèl·lules.
Hidraten en profunditat.
Regulen les glàndules sebàcies.
Ajuden a cicatritzar ferides.
Desinfecten.
Depuren el metabolisme.
Milloren els estats emocionals (Psicoaromateràpia).
Milloren la salut en general.

 

OLIS VEGETALS


Els olis vegetals són líquids grassos que s’obtenen dels fruits i llavors de plantes oleaginoses.

El procediment d’extracció per a que es mantinguin intactes tots els seus constituents i
propietats, ha de ser per pressió en fred.
Els olis vegetals és el component bàsic emprat per moltes formulacions cosmètiques i
pels olis de massatge.
Els olis vegetals tenen gran poder emol·lient i ràpida absorció, amb propietats
dermatològicament comprovades. Tenen una excel·lent afinitat amb la pell i no són
oclusius ni comedogènics.
Propietats Dermatològiques i Cosmètiques.
· Total afinitat amb la pell.
· Excel·lent compatibilitat amb els olis essencials.
· No irriten.
· Asseguren la solubilitat i el transport de nutrients.
· Els àcids grassos els confereixen propietats biològiques importants.
· Exerceixen una acció vitamínica (A, D, E, etc.) que manté la salut de la pell.
· Són emol·lients i hidratants (al ser aplicats sobre la pell, suavitzen, lubriquen i
donen elasticitat).
· Nodreixen la pell (en major o menor quantitat dependent del tipus d’oli).
· Protegeixen y reforcen el sistema de defenses de la pell.
· Fàcil penetració.

 

 

 

 

Deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>