Aromateràpia per a la Primavera 1ª Part: Astènia Primaveral

Posted by on June 11, 2016 in Teràpies | 0 comments

L’astènia és un terme clínic que significa «cansament». No és una malaltia, sinó un símptoma que pot ser degut a malalties orgàniques o psicològiques, però també a altres causes com l’estrès o l’excés de treball.

Part  de la població pateix «cansament» o astènia coincidint amb el pas de l’hivern a la primavera.

Sembla ser conseqüència, en gran part, d’una incapacitat d’adaptació immediata als canvis climàtics per un bloqueig en l’alliberament de les beta-endorfines al plasma, responsables de la sensació de benestar.

L’eix hipotàlem-hipofisari respon en el seu cas de forma relentitzada ,i per tant els cicles biològics d’adaptació de la resta de les glàndules de secreció interna (glàndules adrenals i gonadals) i la resposta d’adaptació del sistema nerviós central es troben descoordinats amb una pèrdua de vigor generalitzada que fa que tot sembli més feixuc.

 

Podem tractar l’Astènia Primaveral de la següent manera amb els olis essencials:

Pel cansament:

Podem recórrer com vam veure al meu article on parlo sobre el TAE (Trastorn Afectiu Estacional), a l’oli essencial d’Avet Negre (Picea Mariana) via olfactiva i a nivell tòpic a les glàndules suprarenals.

Per una banda, diluirem unes gotes  d’oli essencial en oli vegetal i ho aplicarem als canells per anar olorant durant el dia. És un oli essencial especialment energètic.

Per altra banda diluirem unes gotes d’Avet Negre en oli vegetal a les suprarenals, tant a les lumbars com a la zona reflexa del peu durant 7-10 dies just després de llevar-nos.

Un altre oli essencial energètic que ens aclareix la ment i ens activa és la Menta Piperita (Mentha x piperita). Via olfactiva ens destapa el nas i aporta frescor.

També podem utilitzar el seu Hidrolat, i utilitzar-lo com a substituït del cafè.

 Podem prendre “un xupito” d’Hidrolat de Menta en dejuni, o bé diluir l’Hidrolat en una ampolla d’aigua i anar bevent durant el dia (50ml d’Hidrolat de Menta Piperita + 450ml d’Aigua). A més ens beneficiarem de les seves propietats estimulants del fetge, ajudant a desintoxicar-lo.

Per l’estat anímic:

Un cop més utilitzarem les essències cítriques.

Especialment  l’Aranja  (Citrus paradisii) (Pomelo) i la Taronja (Citrus sinensis).

Ens connecten amb l’alegria i l’optimisme i per tant ens ajuda a començar el dia amb entusiasme.

Recomano utilitzar també l’oli essencial d’Azahar / Neroli (Citrus Aurantium var. Amara), ja que a nivell psicoemocional ens ajudarà a adaptar-nos a les noves situacions.

Un perfum en roll-on que recomano fer és:

10ml d’oli de Jojoba 5 gotes d’essència d’Aranja, 3 gotes d’essència de Taronja, 2 gotes d’oli essencial d’Azahar i 3 gotes d’oli essencial de Menta.

Per regular el sistema hormonal:

Les dones ens podem beneficiar de l’oli essencial de Salvia Romana (Salvia sclarea) que regula les hormones relacionades amb els cicle menstrual. Les dones que han entrat en la Menopausa també els ajuda amb els sofocaments que són deguts també als desordres hormonals.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *